Opinie - Baza de calcul CASS pentru veniturile din dividende

Opinie – Pentru a stabili daca in pragul pentru care se plateste CASS sau nu pentru veniturile din dividende se iau in considerare dividendele inainte de impozitare (brute) sau dupa impozitare (nete)

Sa urmarim evolutia in timp a articolelor care reglementeaza baza de calcul pentru CASS privind veniturile din dividende

2016 – inainte de Declaratia Unica

„ART. 176 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din investiți

 (2) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, distribuite de persoanele juridice, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.” (art. 176 a fost abrogat de OUG 79/2017)

Prin HG 284/2017 se introduce pct 17^1 in Norme:

„17^1. În aplicarea art. 176 alin. (2) din Codul fiscal, veniturile din dividende, în bani sau în natură, care constituie baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt dividendele brute distribuite, indiferent dacă acestea au fost plătite sau nu de către persoanele juridice în cursul anului fiscal precedent, potrivit legii.” (Pct. 17^1 a fost abrogat prin HG 354/2018)

Pana la declaratia unica era clar ca baza de calcul pentru CASS era venitul brut din dividende. A se observa ca nu conta daca au fost platite de catre societate (sau incasate de catre asociat/actionar). Daca dividendele au fost distribuite si declarate prin 205 (adica li s-a retinut impozitul pana la 25 ianuarie anul urmator), acestea intra in baza de calcul pentru CASS.

2018 – dupa Declaratia Unica

„ART. 155 - Categorii de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate - 2016

(2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:

d) venituri din investiții, definite conform art. 91;”

„ART. 170 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. (2)”

Art. 170 a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului. Sa le urmarim:

OUG 79/2017

„d) venitul/câștigul din investiții, stabilit conform art. 94 - 97;”

„ART. 97 - Reținerea impozitului din veniturile din investiții

(7) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare de către acționari/asociați/investitori. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. în cazul dividendelor/câștigurilor obținute ca urmare a deținerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor/asociaților/investitorilor până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, impozitul pe dividende/câștig se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.”

De la 1 ianuarie 2018 baza de calcul pentru CASS era baza de calcul care se lua in considerare pentru impozitul pe venituri din investitii, adica veniturile brute din dividende. A ramas in ceata problema dividendelor care au fost doar distribuite (nu si platite de catre persoana juridica sau incasate de catre asociat/actionar). Prin urmare, chiar daca nu au fost platite de catre persoana juridica (sau incasate de catre asociat/actionar), era de ajuns ca ele sa fie distribuite si aveam baza de calcul pentru CASS care era tot baza impozabila aplicabila pentru veniturile din dividende, adica dividendele brute.

OUG 18/2018

„e) venitul și/sau câștigul din investiții, stabilit conform art. 94 - 97. În cazul veniturilor din dividende și din dobânzi se iau în calcul sumele încasate;”

Au venit cu OUG 18/2018 pentru a repara  greseala si anume, daca pana la declaratia unica nu conta daca erau platite de catre persoana juridica (sau incasate de catre asociat/actionar) ci doar distribuite de catre persoana juridica, dupa OUG 18/2018 dividendele trebuiau sa fie si platite de catre persoana juridica (incasate de catre asociat/actionar). A se observa ca art. 97 nu a disparut de la lit. e) aceasta indicand ca baza impozabila pentru CASS este tot baza impozabila stabilita pentru impozitul pe veniturile din dividende, adica venitul brut din dividende.

OUG 114/2018

„e) venitul și/sau câștigul din investiții, stabilit conform art. 94 - 97. În cazul veniturilor din dobânzi se iau în calcul sumele încasate, iar în cazul veniturilor din dividende se iau în calcul dividendele distribuite și încasate începând cu anul 2018;

Dupa OUG 18/2018 s-a nascut o alta dilema. Bine bine, dar eu am dividende distribuite in 2016 dar neplatite de catre pesoana juridica (neincasate de catre asociati/actionari) in 2016 si nici in 2017 ci abia in 2018. Acestea intra in baza de calcul pentru CASS pentru Declaratia Unica? Si au venit si au clarificat prin OUG 114/2018 in sensul ca dividendele distribuite inainte de 2018, chiar daca au fost platite de persoana juridica (incasate de catre asociati/actionari) in 2018, acestea nu intra in baza de calcul a CASS. A se observa si aici ca art. 97 nu a disparut si prin urmare, baza impozabila pentru CASS este tot baza impozabila aferenta impozitului pe venituri din dividende, adica veniturile brute din dividende. Pentru aceste considerente au fost introdusi termenii de Distribuite si Incasate la lit. e) art. 170 si nu pentru a stabili baza de calcul a CASS care a ramas valabila conform art. 97 alin. (7) Cod fiscal si anume, dividendele brute platite de catre persoana juridica (incasate de catre asociati/actionari). Au fost necesare aceste modificari deoarece, dupa cum am analizat mai sus, dividendele distribuite (nu si platite/incasate) inainte de anul 2018 au fost baza de calcul pentru CASS aferent anilor in care s-au distribuit si au fost impuse la plata CASS prin decizii de impunere emise de ANAF, evitandu-se astfel dubla impozitare a acestora.

De altfel e si normal ca baza de calcul pentru CASS privind veniturile din dividende sa fie cele inainte de impozitare (brute), avand in vedere ca pentru toate celelalte tipuri de venituri (venituri din activitati independente de exemplu) baza de calcul este venitul inainte de impozitare. Altfel, s-ar incalca, de exemplu, principiul justetii impunerii sau echitatii fiscale.